Vereniging Nederland Davos voor patiënten met moeilijk behandelbaar astma

AstmaNieuws

Medicijnen moeten je beter maken. Niet slechter.

Geplaatst: 05-11-2017 door Math

Medicijnen kunnen hun werk alleen veilig doen als je nieren hun werk goed doen. Anders loop je onnodige risico’s. Loop jij extra risico? Doe de Check Nier & Medicijn.
 

Als je nieren niet goed werken, hopen bepaalde medicijnen op in het lichaam. Dat zorgt voor meer kans op bijwerkingen en (verergering van) nierschade. Aanpassing van de medicatie is dan soms nodig: een andere dosis of ander middel. Zeker als je een verhoogd risico hebt op nierschade, zoals bij diabetes en hoge bloeddruk, of als je al nierschade hebt. .

Maar (te) vaak is onbekend bij zorgverleners of de nieren goed werken. Het is niet gemeten, of de uitslag is niet gedeeld door de (huis)arts met de apotheker. Dat zorgt voor onnodige bijwerkingen en jaarlijks duizenden ziekenhuisopnames. Van alle vermijdbare ziekenhuisopnames is 10 procent het gevolg van het niet aanpassen van de medicijnen bij nierschade. Bij ouderen is dat zelfs 30 procent. Het aantal mensen met bijwerkingen ligt nog veel hoger.

Wil je weten of je extra risico loopt? .

Kom in actie bij een verhoogd risico op nierschade

  • Laat minstens eens per jaar je nierfunctie bepalen.
  • Pas op met bepaalde pijnstillers (NSAID’s): ze kunnen nierschade veroorzaken.
  • Geef toestemming om je nierfunctiewaarde uit te wisselen tussen de (huis)arts en apotheker; zo kunnen zij de nierveiligheid van je medicatie bewaken.

Bron: Gezondheidsnet


Tweet
Update
Reddit Digg

Reactie plaatsen

Alle velden zijn verplicht
Naam:

E-mail:

Reactie: