Vereniging Nederland Davos voor patiënten met moeilijk behandelbaar astma

AstmaNieuws

‘Stop verkoop zware pijnstillers in de supermarkt’

Geplaatst: 10-02-2018 door Math

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) wil een verbod op de verkoop van zware pijnstillers, zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen, in supermarkten.
 

Deze pijnstillers vallen onder de zogenaamde UAD-categorie: uitsluitend in de apotheek of drogist verkrijgbaar. Niet voor niets, vindt het IVM, aangezien verkeerd of overmatig gebruik van deze pijnstillers ernstige gezondheidsproblemen en in extreme gevallen zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben.

Toch liggen dit soort pijnstillers gewoon in de schappen van supermarkten als Albert Heijn. UAD-geneesmiddelen mogen alleen verkocht worden als er voorlichting beschikbaar is, en deze moet minimaal door een assistent-drogist of drogist gegeven worden. Verkoop door supermarkten kan ertoe leiden dat iemand een dodelijke hoeveelheid pillen koopt en de winkel verlaat zonder een deskundige gesproken te hebben.

In Nederland vallen jaarlijks ruim 2.000 doden door verkeerd gebruik van medicijnen. Nog eens tienduizenden belanden erdoor in het ziekenhuis. Ibrupofen, Diclofenac en Naproxen zijn verantwoordelijk voor veel van deze gevallen: overmatig gebruik en een verkeerde combinatie met andere geneesmiddelen kan leiden tot hartproblemen, maagbloedingen en overlijden.

Albert Heijn: ‘maatregelen zijn genomen’

Supermarktketen Albert Heijn heeft aangegeven dat er wel degelijk maatregelen zijn genomen voor de verkoop van deze pijnstillers. In 197 winkels heeft Albert Heijn een tablet geplaatst waarop men informatie over de werking en het gebruik van geneesmiddelen kan vinden. In de andere winkels is altijd een assistent-drogist aanwezig om de juiste informatie te kunnen bieden.

Om verkoop van de pijnstillers in supermarkten te stoppen, heeft het IVM een petitie gestart.

 
 
 

Bron(nen):

 
  • Nu.nl

Tweet
Update
Reddit Digg

Reactie plaatsen

Alle velden zijn verplicht
Naam:

E-mail:

Reactie: