Hoe kom je een hittegolf door als je astma hebt?
Gepubliceerd: 1 jul 2025Op het moment is het erg warm in Nederland. Het RIVM heeft daarom het Nationaal Hitteplan voor het hele land ingesteld. In verschillende provincies geldt dinsdag en woensdag weercode oranje in verband met de extreme hitte daar.
Heb je astma, dan kan dit warme weer risico’s met zich meebrengen. Ook kan het warme weer je astmaklachten verergeren, omdat warm weer vaak samengaat met een hogere luchtvochtigheid en een toename van luchtvervuiling en pollen in de lucht. Dit zijn bekende factoren die de luchtwegen van iemand met astma irriteren. Ook grote temperatuurverschillen kunnen de luchtwegen irriteren. Bijvoorbeeld als je van gekoelde lucht binnen naar de warmte buiten gaat.
Dit kun je doen om de risico’s van het warme weer te beperken:
· Drink voldoende water en drink ook als je geen dorst hebt.
· Blijf zoveel mogelijk binnen op het heetst van de dag (tussen 12.00 en 18.00 uur).
· Vermijd inspanning bij hoge temperaturen.
· Zoek verkoeling op.
· Blijf zoveel mogelijk uit de zon.
· Draag dunne kleding.
· Ga je toch naar buiten? Bescherm je tegen de zon met dunne kleding en zonnebrandcrème.
· Houd je woning koel:
- Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten.
- Zet de ramen alleen vroeg in de ochtend of laat in de avond open.
- Gebruik de zonwering en houd gordijnen en rolluiken gesloten.
- Maak gebruik van een airco of ventilator (denk er wel aan deze regelmatig schoon te maken in verband met al het stof dat zich er in ophoopt).
· Nemen je klachten toe en helpt je noodmedicatie onvoldoende? Neem dan contact op met je zorgverlener.
· Let op de bewaaradviezen van je medicijnen. Sommige medicijnen kunnen niet tegen een (te) hoge temperatuur. Denk hier ook aan als je medicijnen meeneemt. Mocht het nodig zijn, dan heb je hier speciale koeltasjes voor. Dit kun je navragen bij je apotheek.
· Let op elkaar, vooral ook op anderen met een kwetsbare gezondheid.
Los van deze adviezen hebben we ook nog een aantal extra tips voor je:
· Neem een verfrissende duik of een lauwe douche. Heb je daar niet genoeg lucht of energie voor? Neem dan een lauw voetenbad. Je voeten functioneren als temperatuurregelaars. Door ze in een emmer koud water te dompelen, help je je lichaamstemperatuur langzaam weer in balans te brengen.
· Koel je hoofd, nek en polsen af met koud water, koelelementen, een natte handdoek of een kruik met koud water. Ook deze plekken in je lichaam functioneren als temperatuurregelaars.
· Houd je haren vochtig, bijvoorbeeld door ze met lauw water nat te maken of ze met een natte borstel te kammen.
· Leg je kussensloop in een afgesloten zak overdag in de vriezer. Zo slaap je lekker koel, want ook je hoofd voert warmte af.
· Kies eerder voor lauwwarm drinken en eten dan voor ijskoud. Iets kouds zorgt maar tijdelijk voor verkoeling van je lichaam en vervolgens stijgt je lichaamstemperatuur weer.
Drink of eet je iets lauws dan stijgt je lichaamstemperatuur iets, waarna je lichaam zich vanzelf weer afkoelt.
· Zet een bak met ijsklontjes voor je ventilator of leg ’s nachts twee flessen water in je diepvries. Zijn ze helemaal bevroren? Zet ze dan met een theedoek of bakje eronder voor je ventilator.
· Houd een siësta tijdens de warmste uren van de dag.
· Eet fruit en groente die veel vocht bevatten, zoals watermeloen en komkommer.
· Drink niet te veel alcohol en cafeïne. Hierdoor droog je sneller uit en je lichaam moet hard werken om de alcohol af te breken. Met als gevolg dat je het alleen maar warmer krijgt.
· Draag kleding gemaakt van ademende stoffen die vocht opnemen, zoals katoen of linnen. Stoffen die je beter vermijdt zijn polyester, acryl en nylon.
· Laat apparaten die veel warmte produceren, zoals je wasmachine en droger, zoveel mogelijk uit.
· Droog je was buiten als dit kan, zodat de luchtvochtigheid in huis niet onnodig toeneemt.