Lees voor

Longrevalidatie (poliklinisch en klinisch)

Longrevalidatie wordt ingezet om je eigen astmaklachten beter te herkennen, zodat je leert wat astma met je lichaam doet. Je leert met je beperkingen en klachten om te gaan. Vaak krijg je tijdens longrevalidatie lichamelijke oefeningen om je conditie te verbeteren. Daarnaast is er extra aandacht voor het omgaan met je astma en je energie en leer je ademhalings- en ontspanningstechnieken.

Door de longrevalidatie durft iemand vaak weer meer actief te worden en activiteiten weer op te pakken. Hierdoor kan je kwaliteit van je leven beter worden.

Longrevalidatie kan gegeven worden in de polikliniek, zodat je na de behandeling naar huis gaat. Maar het kan ook zijn dat er een opname voor een bepaalde tijd nodig is. Dit is de klinische longrevalidatie.

Voor astma bestaat er poliklinische – en klinische longrevalidatie in Nederland en klinische longrevalidatie in het Nederlands Astmacentrum Davos in Zwitserland.

Longrevalidatie

Door je zorgverlener kun je doorverwezen worden voor poliklinische – of klinische longrevalidatie. Voorafgaand vindt veelal een intake plaats bij het behandelcentrum.

Tijdens de intake wordt aan de hand van je eigen persoonlijke doelen een persoonlijk behandelplan opgesteld. Voorafgaand zijn er vaak onderzoeken en testen nodig voor je astma en/of je uithoudingsvermogen en conditie. Dit om zo goed mogelijk in kaart te brengen hoe je situatie nu is en wat er verbeterd na je revalidatietraject.

Tijdens een longrevalidatietraject werken meerdere zorgverleners met je samen. Dit team kan bestaan uit een fysiotherapeut, longverpleegkundige, longarts, diëtist, maatschappelijk werker, ergotherapeut, psycholoog. De samenstelling van het team kan verschillend zijn, afhankelijk van je doelen en waar de longrevalidatie plaatsvindt (welk behandelcentrum).

Bij poliklinische longrevalidatie komt je vaak een aantal keer in de week naar het behandelcentrum.

Bij klinische longrevalidatie verblijf je voor een bepaalde periode in het behandelcentrum. Je blijft er dus ook slapen op een eigen kamer.

Bij beide vormen krijg je een eigen behandelprogramma waar je samen met de betrokken zorgverleners aan gaat werken. Soms vinden er ook activiteiten plaats in een groep met andere mensen met een longziekte.

Of je voor een poliklinische – of klinische longrevalidatie in aanmerking komt bepaal je samen met je eigen zorgverlener en aan de hand van de intake van het behandelcentrum.

Poliklinische longrevalidatie wordt in een ziekenhuis gegeven of in een gespecialiseerd longcentrum.

Er zijn zes gespecialiseerde longcentra voor (klinische) longrevalidatie, vijf in Nederland en een in Zwitserland. Overleg met je longarts of je in aanmerking komt voor een behandeling in een van deze zes gespecialiseerde longcentra:

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.