Lees voor

Longontsteking

Jaarlijks krijgen zo’n 125.000 Nederlanders een lichte of zware longontsteking. Bij 28% daarvan, 35.000 mensen, is de ontsteking der mate zwaar dat zij moeten worden opgenomen in een ziekenhuis. De ontsteking kan in één, maar ook in twee longen zitten, dit wordt een dubbele longontsteking genoemd. Er is spraken van een longontsteking als de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes diep in de longen ontstoken zijn. Dit kan worden veroorzaakt door een virus, bacterie, schimmel, parasiet of een combinatie hiervan. Het lichaam probeert het probleem zelf te verhelpen waarbij slijm geproduceerd wordt, dit ophoesten kan de oorzaak verwijderen. Dit slijm kan echter moeilijk opgehoest worden omdat het dik is. Door het slijm in de longen wordt de zuurstof opname belemmert en kan de patiënt benauwd worden. Dit kan een angstig gevoel met zich meebrengen. Meestal wordt er een antibioticakuur voorgeschreven om het probleem te verhelpen. Door de groei van de ziekteverwekkers te remmen, kan je lichaam herstellen en genezen. In de meeste gevallen geneest de patiënt weer zonder ernstige gevolgen. Bij een ernstige longontsteking en/of complicaties word je in het ziekenhuis opgenomen. Door middel van een infuus kan doeltreffend medicijnen worden toegediend, eventueel met toediening van extra zuurstof via een neussonde of masker.

Een longontsteking gaat gepaard met een aantal specifieke symptomen:

  • Veel hoesten en het opgeven van slijm, vaak geel of groen, soms met bloed;
  • Koorts;
  • Kortademigheid, een snelle oppervlakkige ademhaling;
  • Pijn bij de (diepe) ademhaling;
  • Algehele malaise: vermoeidheid, klam/zweten, spierpijn, verminderde eetlust, hoofdpijn;
  • Cyanose: blauwe lippen en/of gelaat en vingers (onder nagels).

Verhelpen van een longontsteking door:

  • Antibiotica
  • Ziekenhuisopname:
  • Medicatie via infuus
  • Extra zuurstof

Longpatiënten zijn een onderdeel van de risicogroep betreft een longontsteking. Omdat longpatiënten vatbaarder zijn voor de verschillende oorzaken. Door de ontsteking kunnen de longblaasjes minder zuurstof opnemen, wat voor een benauwd gevoel zorgt. Dit benauwde gevoel kan lijken op het benauwd zijn door een astma aanval, het is belangrijk om alert te blijven op groen/geel sputum en koorts. Het is van belang om tijdig een huisarts te bezoeken, zeker wanneer u zich in de risicogroep bevindt. Een verwaarloosde longontsteking kan ernstige complicaties geven. In een gevorderd stadium kan een longabces ontstaan (ingekapselde ontstekingshaard), een empyeem (pus longvliezen) of een septische shock (bacteriën in de bloedbaan). Daarnaast kunnen bij een verwaarloosde longontsteking de longblaasjes permanent achteruit gaan, dit kan betekenen dat de longinhoud blijvend minder wordt.

https://www.longfonds.nl/longontsteking/wat-is-longontsteking

https://www.gezondheidsnet.nl/astma-en-copd/pak-longontsteking-op-tijd-aan

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.