Vrijwilligers nieuws | 25 mei 2023

Onze vrijwilligers aan het woord: Sandra Breeuwsma

Graag stellen wij één voor één onze vrijwilligers aan je voor. Deze keer geven we het woord Sandra Breeuwsma. Sandra is vrijwilliger bij de VND...
nieuwsfoto

Graag stellen wij één voor één onze vrijwilligers aan je voor. Deze keer geven we het woord Sandra Breeuwsma. Sandra is vrijwilliger bij de VND sinds 2018 en is actief als vlogger, in de werkgroep Astma & Zwangerschap en sinds kort in de redactie van Reactie! Magazine.

Dit ben ik…

Ik ben Sandra Breeuwsma, 30 jaar en ik woon in het gezellige Amersfoort samen met mijn man en zoontje van bijna 1,5 jaar oud. Op dit moment werk ik (nog) niet, maar zorg ik thuis voor ons zoontje. Ik word blij van goede gesprekken met vriendinnen, spelletjesavonden met vrienden en uitjes met mijn gezin/familie, maar ik hecht ook veel waarde aan momenten alleen. Ik vind het heerlijk om te gaan wandelen met een luisterboek op. Heerlijk in het bos, aan het strand, door het centrum of lekker dicht bij huis door de wijk. Daarnaast vind ik het geweldig om creatief bezig te zijn. Haken is een groot favoriet en de kunst van het naaien en breien leer ik mijzelf nu aan.

Mijn werk als vrijwilliger voor de VND

Voor een aantal jaren terug ben ik uitgevallen van werk door de fysieke uitdagingen die de astma met zich mee bracht. Echter wilde ik zo graag iets doen, iets betekenen, in contact zijn en mijzelf verder ontwikkelen. Op dat moment zag ik een oproep op de Facebook van de VND voor filmpjesmaker. Ik had zelf zo’n behoefte gehad aan ervaringsverhalen, maar deze content nooit echt makkelijk kunnen vinden. De VND bood mij de kans om deze content te maken waar ik zelf zo naar op zoek was in mijn strijd van leren omgaan met een chronische ziekte.

Ik begon bij de VND als vlogger. Dit was een nieuwe manier van ervaringen delen bij de VND, dus hier was geen werkgroep voor. Later kwam per onderwerp een brainstorm groep. Na het brainstormen met andere vrijwilligers over een specifiek onderwerp, zorgde ik voor het opnemen en bewerken van de vlogbeelden. Verschillende vlogseries zijn gemaakt. Dagelijkse dingen met Ernstig Astma, Longrevalidatie in Davos, Energieverdeling met Ernstig Astma en Ernstig Astma en Zwangerschap.

Daarna kwam het vloggen op een lager pitje en ging ik aan de slag met teksten schrijven voor de website in de werkgroep Ernstig Astma en Zwangerschap. De wens was om naast de ervaringen in de vlogserie, tevens informatie beschikbaar te maken op de website. Informatie vanuit wetenschappelijke bronnen en de longartsen. Hiervoor heb ik samen met de werkgroep teksten geschreven over de verschillende fasen in de zwangerschap in relatie tot (ernstig) astma. Dit project is zo goed als afgerond. Tijd voor een nieuwe uitdaging, een nieuwe werkgroep. Binnenkort zal ik deelnemen aan de werkgroep redactie van Reactie! Ik kijk hier erg naar uit!

Dit heeft het vrijwilligerswerk voor de VND mij (tot nu toe) gebracht

Ontzettend veel! Naast dat ik het erg leuk vind wat ik allemaal mag doen voor de VND (vloggen, teksten schrijven, maar bijvoorbeeld ook cursussen volgen om mijzelf verder te ontwikkelen) geeft het de voldoening dat ik op mijn manier een stukje kan bijdragen aan het behartigen van de belangen van astmaatjes.

Ook heb ik via de VND allemaal nieuwe mensen leren kennen, waaronder leeftijdsgenoten. Allemaal zo verschillend, maar de herkenning en erkenning die ons bindt. Ik krijg steeds weer positieve energie van de gesprekken met hen. Ik ben echt blij dat ik hen heb mogen leren kennen en ik kijk alweer uit naar de live momenten dat we elkaar gaan ontmoeten!

Als vrijwilliger bij de VND breng ik op mijn manier een stukje dat kan bijdragen om er te zijn voor alle astmaatjes. In het begin was dit door (h)erkenning op beeld vast te leggen, later door informatie beschikbaar te maken op de website en binnenkort het schrijven van artikelen voor in Reactie! Magazine. Ik hoop dit nog heel lang te mogen doen, in welke vorm dan ook!

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.