Lees voor
Algemeen | 3 mrt 2021

Oproep van Longfonds: ongewenste medicatiekeuze of -wissel? Meld het ons!

Verzekeraars hanteren bij medicijnen een preferentiebeleid. Dit betekent dat zij een beperkt aantal medicijnen vergoeden voor mensen met een longziekte. Longfonds staat achter dit preferentiebeleid,...
nieuwsfoto

Verzekeraars hanteren bij medicijnen een preferentiebeleid. Dit betekent dat zij een beperkt aantal medicijnen vergoeden voor mensen met een longziekte. Longfonds staat achter dit preferentiebeleid, omdat daardoor de zorg voor alle Nederlanders beter betaalbaar blijft. 

Wij willen echter niet dat de keuze voor een medicijn bepaald wordt door de zorgverzekeraar. De keuze voor het juiste medicijn in de juiste puffer moet altijd plaatsvinden in overleg tussen de patiënt, de arts en de apotheker. Hiervoor zijn afspraken opgesteld, waarbij uit een beperkt aantal apparaten (puffers) en stoffen gekozen kan worden. Een helder systeem, dat goed werkt.

Signalen

De laatste tijd komen er signalen dat mensen die al jaren een medicijn in een bepaald apparaat gebruiken, door het beleid van de zorgverzekeraar omgezet worden naar een ander medicijn. Longfonds vinden dat niet wenselijk. De patiënt moet samen met de arts en apotheker de meest geschikte puffer kunnen kiezen binnen de kaders van de gemaakte afspraken. De kwaliteit van de zorg voor mensen met longziekten gaat voor.

Meldpunt Longzorg

Heb jij te maken gehad met een ongewilde medicatiekeuze of het ongewild omzetten van longmedicijnen? Laat het weten via het Meldpunt van Longfonds.

Vermeld daarbij kort welk medicijn je had en welk medicijn je nu ongewild hebt meegekregen en bij welke zorgverzekeraar dat probleem speelt.

Longfonds gebruikt de gemelde signalen om de belangen van mensen met een longziekte te behartigen in gesprekken met beleidsmakers en zorgverzekeraars.

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.