Lees voor
Algemeen | 1 jun 2020

Vragen over mondkapjes

Vanaf 1 juni zijn mondkapjes verplicht in het OV. Maar wat betekent dat voor mensen met een longziekte? Daar krijgen we veel vragen over. Hieronder...
nieuwsfoto

Ik heb een kwetsbare gezondheid door mijn longaandoening. Vanaf 1 juni mag er weer met OV gereisd worden, maar is het verstandig om met een longaandoening weer te reizen met het openbaar vervoer?
Volg zo goed mogelijk het actuele advies van de RIVM op. Op de RIVM-website is extra informatie te vinden over verkeer, vervoer en reizen. Als je met het OV reist, loop je meer kans op besmetting met het coronavirus, ondanks het verplichte gebruik van mondkapjes. Voor mensen met een longziekte brengt dit nog steeds extra risico mee. Moet je toch ergens dringend zijn en heb je geen eigen vervoer? Vraag dan om hulp in jouw omgeving of reis – waar mogelijk – per taxi.

Wat kan ik zelf doen bij de versoepeling van de maatregelen?
Blijf de maatregelen van het RIVM in acht nemen. Zie daarvoor hun website.

Ik heb gehoord dat mondkapjes gedragen moeten worden in het OV, is dit echt verplicht, ook voor longpatiënten?
Ja, dit is verplicht voor iedereen. Je leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.

NB Het schijnt dat je niet overal op het perron een mondkapje hoeft te dragen (laatste stand, 15-05-2020) maar pas vlak voor het instappen als afstand bewaren niet meer gaat. Dit staat op het forum over NS-protocol.

Wat als ik geen mondkapje kan dragen, omdat ik er benauwd van word door mijn longziekte?
Als je een longziekte hebt en je wilt met het OV reizen, dan is het juist belangrijk een mondkapje te dragen. Veel mensen met een longziekte hoesten regelmatig en kunnen daardoor anderen sneller besmetten als ze zelf besmet zijn. De klachten lijken in het begin vaak op hun chronische klachten, waardoor het kan gebeuren dat longpatiënten een besmetting niet direct in de gaten hebben.

Volg onderstaande tips om benauwdheid door een mondkapje zoveel mogelijk te verminderen:

Zorg voor een mondkapje van dichtgewoven maar dunne stof, of van ander niet te dik materiaal.
Oefen thuis met het dragen van het mondkapje: Begin met het opzetten van een mondkapje als je rustig zit. Adem rustig in en uit. Daarna begin je eens met een stukje lopen in huis, let erop dat je je tempo heel laag houdt. Probeer daarna een half uurtje je mondkapje op te houden terwijl je een boek leest.
Zorg dat je niet gehaast bent als je op reis gaat. Neem de tijd. Zorg dat je ruim van te voren op het perron of bij de bushalte bent, zodat je op adem kunt komen, en niet meer benauwd bent wanneer je instapt. Op dat moment – vlak vóór het instappen – moet je namelijk het mondkapje opzetten. Je hoeft dan nog maar een klein stukje te lopen. Blijf steeds op 1,5 meter afstand van anderen.
Moet ik een mondkapje dragen als ik naar buiten ga of naar de kapper ga?
Dit is niet nodig. Slechts in sommige specifieke situaties kan het dragen van een niet-medisch mondkapje van meerwaarde zijn. Daarom is in het OV per 1 juni 2020 een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers en medewerkers. Dit is een mondkapje dat niet in de zorg wordt gebruikt. Je leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Waar zijn mondkapjes te koop?
Bij bepaalde winkels op stations, zoals Hema en Etos, zijn de mondkapjes straks verkrijgbaar. Ook online worden er niet-medische mondkapjes aangeboden. Je kunt eventueel zelf een mondkapje maken. Je leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Wat te doen als je gebruik maakt van medicinale zuurstof?
Ook mensen die medicinale zuurstof gebruiken moeten in het OV een mondkapje dragen. Kijk voor tips hoe hiermee om te gaan bij het antwoord op de vraag: ‘Wat als ik geen mondkapje kan dragen, omdat ik er benauwd van word door mijn longziekte?’

Beschermt een mondkapje mij tegen besmetting?
Helaas bestaat er geen 100% bescherming tegen besmetting met het coronavirus. De chirurgische maskers bieden de meeste bescherming, maar deze zijn voorbehouden aan zorgverleners in het ziekenhuis. ‘Gewone’, niet-medische mondmaskers geven een beetje bescherming, ze zijn een tweede beste oplossing.

De beste bescherming blijft nog steeds het vermijden van situaties waarin je besmet kunt worden. Daarom is het advies aan kwetsbare mensen om mensenmassa’s zoals op stations en in het OV zoveel mogelijk te vermijden. Pas wanneer er een vaccin is kunnen ook kwetsbare mensen zich in het maatschappelijke verkeer veiliger gaan voelen.

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over corona, longziekten, gezonde lucht en onderzoek. Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Meer lezen over het coronavirus? Op de site van het RIVM vind je nog meer antwoorden. Maar je kunt ook terecht bij de Rijksoverheid, of bellen met het publieksinformatienummer 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur).

Bron: Longfonds

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.