Webinar Astma & Voeding

In deze webinar wordt de relatie tussen voeding en (ernstig) astma besproken. Heeft een aangepast voedingspatroon effect?

Introductie webinar

Heeft voeding effect op het verloop van (ernstig) astma buiten de allergieën om? Is er überhaupt een link tussen voeding en astma? Kun je door aanpassingen in je voeding je astmaklachten verminderen?

In deze webinar wordt in brede zin de relatie belicht tussen voeding en (ernstig) astma. Aan de hand van een presentatie met veel overzichten, tekeningen en afbeeldingen bespreken de deskundigen welke voeding is aan of af te raden.

De vraag die veel gesteld wordt: “Wat kun je wel eten en wat niet met (ernstig) astma?”. Hierop is geen eenduidig antwoord. Elke type astma verschilt per persoon. Wat voor de een geldt, is niet vanzelfsprekend ook voor de ander van toepassing.

Sprekers

Berry kats

Diëtiste en verbonden aan onder andere het Nederlands Astmacentrum Davos

Eline bij de Vaate

Longarts, behandelcentrum Merem, voedseldeskundige Wageningen

 

 

Aanvullende informatie

Voedselallergie

Voedselallergie is gerelateerd aan het immuunsysteem. Bloedtesten geven bijvoorbeeld een mogelijke allergie aan voor tomaten. In combinatie met zelfonderzoek: “wat is de reactie als ik een tomaat eet?”  kun je vaststellen wat deze allergie voor jou betekent.

Vaak voorkomende voedselallergieën bij kinderen zijn een allergie voor koemelk en eieren. Bij volwassenen zijn dit schaaldieren en noten.

Voedselintolerantie

Bij voedselintolerantie is sprake van huid-, luchtweg-, maag- en/of darmklachten. Bekende voedselintoleranties worden veroorzaakt door sulfiet, wijn, azijn, gedroogde groente en voedsel waarin conserveringsmiddelen zitten. Ook bij pijnstillers kan sprake zijn van intolerantie.

Kruisreacties

Een kruisreactie ontstaat wanneer het immuunsysteem geen onderscheid kan maken tussen de eiwitten allergenen die sterk op elkaar lijken. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor pollen, dan kan je lichaam ook allergisch reageren op voedingsmiddelen met  dezelfde soort allergenen.

Histamine allergie

Er zijn stofjes die histamine afbreken. Als men te weinig van die specifieke stofjes heeft, levert dat problemen op. Naar deze specifieke stofjes wordt veel onderzoek gedaan, helaas is er nog weinig over bekend.

Het beste dieet is een dieet dat je kunt volhouden!

  • Bij stress kan je meer last hebben van astma. Juist dan kan het extra letten op voeding mogelijk een gunstig effect geven.
  • Door ernstig overgewicht kan je astma ontwikkelen. Met name buikvet belemmert de ademhalingsspieren. Astma veroorzaakt door obesitas kan door gewichtsvermindering afnemen/genezen.
  • 40% tot 60% van de mensen met overgewicht is niet ‘schuldig’, het ligt aan de genen.
  • Maagverkleining is niet altijd de oplossing. Dat lijkt aanvankelijk wel zo. Veelal is na 5 jaar het effect verdwenen.

 

Algemene informatie

Eet 3x per dag een maaltijd, geen tussendoortjes! Eet minder suiker, minder vet en meer plantaardig. Eet 250 gram groente per dag.

Laat een diëtiste onderzoeken of het nemen van (multi)vitamine bij jou zinvol is. Teveel kan ook schadelijk zijn.

Voedingsmiddelen die ontstekingen bevorderen zijn vetrijk, suikerrijk, witmeel en bewerkt vlees. Ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn omega 3, vitamine D, vitamine E, groenten, volkoren en kurkuma.

Vleesvervangers zijn in grote opkomst. Je hebt goede vleesvervangers en slechte. Sojamelk is geen vervanger voor koemelk. In koemelk zitten veel meer voedingstoffen.

Het gebruik van prednison bevordert de trek en kan dikmakend zijn.

Het extra innemen van vitamine D kan goed zijn bij mensen met (ernstig) astma. Zomaar suppleren is echter niet zinvol. Overleg met jouw behandelend arts of het suppleren van Vitamine D zinvol is in jouw situatie.

Het voedingscentrum heeft de app KiesIkGezond. Deze app biedt ondersteuning in gezondere keuzes en geeft aan welke producten in de schrijf van vijf staan. Het scannen van de streepjescode op de verpakking geeft aan welke voedingswaarden in dat product aanwezig zijn.

Concluderend

  • Voeding kan medicijnen niet vervangen.
  • Gezond en gevarieerd eten ondersteund de weerstand.
  • Het eigen voedingspatroon aanpassen begint met zelf kijken wat je in de basis kunt verbeteren/aanpassen.

Webinar gemist?

Kijk het nu terug!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.