Lees voor
Algemeen | 21 jun 2018

Inclusie onderzoek Ernstig Astma, laagland versus hooggebergte behandeling, voltooid!

De inclusie voor het onderzoek naar de effectiviteit (op korte en lange termijn) van behandeling van patiënten met ernstig astma in het hooggebergte vergeleken met...

Beste leden,

In onderstaand bericht leest u dat de inclusie voor het ondergenoemde wetenschappelijk onderzoek is gesloten en dientengevolge geen nieuwe patiënten meer aangemeld kunnen worden.

Dat houdt in dat er voldoende patiënten hebben meegedaan aan dit onderzoek. Meerdere van u hebben reeds alle onderzoeken doorlopen zoals ook het  follow up onderzoek op de lange termijn effecten ( meting een jaar na opname). Vele van u zitten nog steeds in dit traject en hebben nog even te gaan.

Wij willen een ieder bedanken die mee heeft gedaan en nog steeds meedoet!

Ook het bestuur ziet uit naar de eerste resultaten die mogelijk op de ledendag van 23 juni a.s. bekend zijn. Uiteraard is dat dan een tipje van de sluier, want van belang zijn alle uitkomsten van het onderzoek en de verwerking hiervan. Dat laat nog op zich wachten.

Mede namens het bestuur van de VND,

Ineke van Dijk

 

 

Inclusie onderzoek Ernstig Astma, laagland versus hooggebergte behandeling, voltooid!

High-altitude treatment versus treatment at sea level in patients with severe, refractory asthma: a pragmatic randomized clinical trial

De inclusie voor het onderzoek naar de effectiviteit (op korte en lange termijn) van behandeling van patiënten met ernstig astma in het hooggebergte vergeleken met zeeniveau is gesloten.

Er zijn voldoende patiënten geïncludeerd. Dank zij uw medewerking konden wij ruim 350 patiënten screenen, van wie er 173 in de studie zijn geïncludeerd! Nadat de metingen van de korte termijn behandeling zijn afgerond, dan kan hiervan de analyse starten. Gezien de geplande follow-up duur van een jaar, zal de rapportage van de lange termijn gegevens nog even op zich laten wachten.

Hoe nu uw patiënten met ernstig astma verwijzen?

Vanaf heden kunt u uw patiënt voor Davos verwijzen via het aanmeldingsformulier op de website van het Nederlands Astmacentrum Davos: https://nadavos.nl/aanmelden/aanmelden-als-verwijzer/

Patiënten voor Merem (voorheen Heideheuvel) kunt u verwijzen via de website van Merem: http://www.merem.nl/heideheuvel/verwijsmodule-volwassenen-heideheuvel/

Bedankt!

Wij, als behandelend longartsen willen u mede namens de overige leden van het onderzoekteam hartelijk bedanken voor uw medewerking en bereidheid om patiënten te verwijzen voor het onderzoek!

Lous Rijssenbeek, longarts NAD

Eline bij de Vaate, longarts Merem

 

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.