Lees voor
Jong! | 22 mrt 2024

Astma en (g)een bijbaantje: waar heb je recht op?

Studeren kan erg leuk zijn, maar soms kan het ook zwaar zijn. Het kost energie om naar je studie te gaan, te studeren, gezellig te...
nieuwsfoto

Studeren kan erg leuk zijn, maar soms kan het ook zwaar zijn. Het kost energie om naar je studie te gaan, te studeren, gezellig te doen met studiegenoten etc. Dit geldt voor veel mensen, maar voor mensen met een chronische ziekte zoals astma is dit wellicht nog intensiever. Chronisch ziek zijn kost veel energie. Hierdoor is het soms niet mogelijk om naast je studie ook nog een bijbaan te hebben.

De VND zocht uit wat er dan zoal mogelijk is.

Studenten die door hun (chronische) ziekte/beperking niet kunnen werken naast hun studie hebben recht op Individuele Studietoeslag. Studenten van 18 jaar hebben recht op een toeslag van 150 euro per maand. Studenten vanaf 21 jaar ontvangen 300 euro per maand.

Er wordt nog gekeken of de hoogte van het bedrag gelijk kan worden getrokken. Een 18-jarige verdient volgens het Centraal Bureau voor Statistiek gemiddeld 300 euro per maand. Het zou oneerlijk en onjuist zijn om studenten die chronisch ziek zijn minder toe te kennen. Dit is vastgelegd in het VN-verdrag Handicap.

Tot nog toe voert de gemeente de toekenning en uitbetaling van de Individuele Studietoeslag uit. Dit is niet ideaal, aangezien dit zou kunnen leiden tot verschillen tussen gemeentes. Echter is er door een wetswijziging (2021) vastgesteld dat elke gemeente de betreffende student hetzelfde bedrag moet toekennen. De volgende stap en wens is om niet de gemeente maar de Dienst Uitvoering en Onderwijs (DUO) de Individuele Studietoeslag uit te laten betalen. Leestip 

De Individuele Studietoeslag vervangt bijverdiensten en bedraagt netto per 1 januari 2024:

· 21-jarigen en ouder: € 352,80;

· 20-jarigen: € 282,23;

· 19-jarigen: € 211,67;

· 18-jarigen: € 176,40;

· 17-jarigen: € 139,35;

· 16-jarigen: € 121,71;

· 15-jarigen: € 105,84.

Dit zijn minimumbedragen die de gemeenten moeten uitkeren aan studenten. Gemeenten mogen hogere bedragen uitkeren, maar dit is afhankelijk van in welke gemeente een student woont.

Het verschil tussen de bedragen is te verklaren doordat dit ook zo bij het minimumloon is. Een oudere werkende student verdient meer dan een jongere student, ook al doen zij hetzelfde werk. Leestip 

De Individuele Studietoeslag is aan te vragen bij de gemeente waarin een student woont (waar hij/zij ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basisadministratie). Let op: Het gaat dus niet om de gemeente waar iemand studeert.

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.