Algemeen | 6 jun 2024

Het is verstandig om na elke inhalatie je mond te spoelen. Feit of fabel?

Het is bekend dat je na het gebruik van je luchtwegbeschermer (fluticason, becotide, enz.)
nieuwsfoto

Het is bekend dat je na het gebruik van je luchtwegbeschermer (fluticason, becotide, enz.) je mond moet spoelen. Hiermee voorkom je een schimmelinfectie in de mond, heesheid en keelpijn. Minder bekend is dat je ook na een luchtwegverwijder (salbutamol, ipratropium, enz.) je mond moet spoelen of je tanden moet poetsen. Dit heeft ermee te maken dat het werkzame medicijn is verbonden met lactose. Deze zoete stof is eigenlijk een soort suiker. Om gaatjes te voorkomen is spoelen/poetsen dus verstandig.

De allerbeste basis om zo min mogelijk mondproblemen te krijgen is natuurlijk een goede inhalatietechniek. Dan komt er zoveel mogelijk van de werkzame stof in je longen en zo min mogelijk in je mond. Informatie daarover is te vinden op www.inhalatorgebruik.nl. Daar staat ook de juiste manier van mondspoelen vermeld: 1. Mond spoelen/gorgelen, uitspugen; 2. Mond spoelen en doorslikken. Het is dus een feit, dat ALTIJD spoelen na inhaleren verstandig is. Tandenpoetsen mag ook.

Bronnen: Huisarts en wetenschap henw.org; Cyberpoli.nl/Astma

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.