Algemeen | 9 sep 2019

Long Alliantie Nederland stelt Zorgpad Inhalatiemedicatie vast

De LAN ledenvergadering heeft op 27 juni jl. het Zorgpad Inhalatiemedicatie vastgesteld. Dit zorgpad is ontwikkeld met als doel het goed gebruik en de therapietrouw...
nieuwsfoto

De LAN ledenvergadering heeft op 27 juni jl. het Zorgpad Inhalatiemedicatie vastgesteld. Dit zorgpad is ontwikkeld met als doel het goed gebruik en de therapietrouw van inhalatiemedicatie te versterken. In het kader van het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten is het rendement van inhalatiemedicatie met ruim 20% toegenomen (in kwaliteit van leven van patiënten en per geïnvesteerde euro). Onder andere door  inhalatorgebruik.nl   . Met het zorgpad wil de LAN een volgende stap zetten in het versterken van goed gebruik en therapietrouw. Op dit moment is de therapietrouw van inhalatiemedicatie circa 64% en is er ruimte voor verbetering.

In het zorgpad zijn de stappen uitgewerkt voor het gebruik van inhalatiemedicatie bij nieuwe en bestaande patiënten. Van groot belang is een adequate diagnosestelling. Voorts is bij de start van een inhalatietherapie het van belang dat de juiste inhalator wordt gekozen waar de patiënt goed mee overweg kan en dat de patiënt het doel van de medicamenteuze therapie begrijpt. De inhalatie-instructie dient vaak herhaald en gecontroleerd te worden. Een goed begin is het halve werk. Ook de samenwerking tussen betrokken zorgverleners is van groot belang. Het is de bedoeling het zorgpad de komende jaren in meerdere regio’s in te voeren en uiteindelijk dat overal in Nederland op deze manier wordt gewerkt.

Het zorgpad is ontwikkeld door een multidisciplinaire LAN werkgroep onder duaal voorzitterschap van prof. dr. Richard Dekhuijzen en drs. Peter Wognum. Het zorgpad is te vinden via deze link te volgen.

 

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.