Lees voor
Algemeen | 17 apr 2019

Mag je vliegen met een pinda- of notenallergie?

Pinda’s in een vliegtuig vormen een gezondheidsrisico voor mensen met een notenallergie.
nieuwsfoto

Pinda’s in een vliegtuig vormen een gezondheidsrisico voor mensen met een notenallergie. Het serveren van een zakje pinda’s als snack tijdens een vlucht kan voor iemand met een pinda-allergie verstrekkende gevolgen hebben. Symptomen kunnen niet alleen optreden door het eten van pinda’s of door fysiek contact ermee, maar ook door het inademen van pinda-eiwitten die bijvoorbeeld kunnen vrijkomen door de consumptie van iemand in de buurt.

De ernst van de klachten loopt uiteen, maar in het ergste geval krijgt iemand een anafylactische shock. Het grootste risico in vliegtuigen komt door kruisbesmetting; als mensen die pinda’s hebben gegeten hun handen niet wassen en daarna tafels of gordels aanraken, worden sporen van pinda-eiwitten overgedragen.

Daarom worden mensen met een notenallergie soms zelfs geweigerd op een vlucht. Vliegtuigmaatschappijen voeren hier ieder een eigen beleid op. Sommige vliegtuigmaatschappijen serveren of verkopen helemaal geen pinda’s als snack en/of serveren (op aanvraag) maaltijden waarin geen noten of pinda’s zijn gebruikt. Al kan nooit volledig uitgesloten worden dat de maaltijden geen sporen van noten of pinda’s bevatten.

Sommige vliegtuigmaatschappijen gaan nog een stapje verder en voorzien bijvoorbeeld een bufferzone als er iemand aanwezig is met een pinda-allergie. In de rijen voor en achter degene met een allergie worden geen pinda’s geserveerd. Zij kunnen echter ook niet garanderen dat andere passagiers in het vliegtuig geen noten bij zich hebben.
Tien tips als je wilt vliegen met een pinda- of notenallergie

 

1. Indien je aan een ernstige pinda- of notenallergie (of een andere ernstige allergie) lijdt waarbij een kans bestaat op een anafylactische shock, bespreek je het best vooraf met je arts of een vliegtuigreis veilig is voor jou.

2. Informeer bij het boeken van je reis bij je reisagent welk beleid jouw vliegtuigmaatschappij volgt bij een noten- of pinda-allergie: worden er noten of pinda’s aangeboden, zijn noten- of pindavrije maaltijden mogelijk, kan een bufferzone voorzien worden, enzovoort.

3. Verwittig de luchtvaartmaatschappij minstens drie dagen vooraf. Het cabinepersoneel kan dan de nodige maatregelen aan boord proberen te nemen en noten- of pindavrije maaltijden voorzien. Maar een notenvrije omgeving kan nooit gegarandeerd worden.

4. Vraag naar een plaats op de achterste of juist de voorste rij. Hier zijn andere passagiers met mogelijk allergeen voedsel minder dichtbij.

5. Neem bij een risico op een allergische shock altijd de nodige medicatie (Adrenaline, Epipen) mee en hou die binnen handbereik, eventueel met een begeleidende brief van de arts. Ga er nooit vanuit dat de benodigde medicijnen aan boord van het vliegtuig zijn.

6. Informeer reizigers rond je dat je een allergie hebt, en vraag hen om geen pinda’s of noten te eten. Informeer ook de crew.

7. Eet niets waarvan je niet weet of het al dan niet (sporen van) noten of pinda’s bevat.

8. Neem altijd vochtige doekjes mee om de ruimte rond de stoel, de armleuningen, tafeltje enzovoort schoon te maken.

9. Maak geen gebruik van de beschikbare kussens en dekens.

10. Blijf rustig wanneer symptomen optreden en verwittig onmiddellijk de crew.

Bron: www.gezondheid.be

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.