Webinar Astma & Hormonen

In deze webinar wordt de relatie tussen hormonen en (ernstig) astma besproken. Welke effecten kunnen hormonen op jouw astma hebben?

Introductie Webinar

Dat Astma een ziekte is die flink kan klieren weten wij allemaal. Echter heeft ieder mens in 7 specifieke hormoonklieren die hormonen produceren. Deze hormonen sturen verschillende belangrijke processen aan in het lichaam. ‘’Klieren’’ hoeft dus niet alleen negatief te zijn.Klinkt ingewikkeld he?! Daarom zal het onderwerp van het Webinar in oktober ‘’Astma en hormonen’’ zijn.

Tijdens dit webinar gaan Sarah van Oord, Longarts in het HagaZiekenhuis Den-Haag en Zoetermeer en Channa van Opstal, ervaringsdeskundige, geregistreerd verpleegkundige en Kerndocent bij een hbo- opleiding tot Verpleegkundige met elkaar in gesprek over de levenssloop van zowel mannen als vrouwen en welke rol hormonen hierin spelen. Ook wordt er gesproken over op welke manier hormonen het astma van zowel mannen als vrouwen kunnen beïnvloeden.

Sprekers 

Sarah van Oord

Longarts in het HagaZiekenhuis Den-Haag en Zoetermeer

Channa van Opstal

Ervaringsdeskundige, geregistreerd verpleegkundige en Kerndocent bij een hbo- opleiding tot Verpleegkundige

Aanvullende informatie

Astma en hormonen bij mannen

Astma komt wereldwijd veel voor en treft miljoenen mensen. Het is een zieke die zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt. Er zijn aanwijzingen dat hormonen een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling en ernst van het astma.

Testosteron is erg belangrijk bij de ontwikkeling en het functioneren van de luchtwegen en is daarnaast ook het primaire geslachtshormoon van de man.

Uit onderzoek van Smit et al., 2016 blijkt dat Testosteron mannen wellicht beschermt tegen astma. Dit hormoon kan de luchtwegfunctie verbeteren en ontstekingen verminderen.

Ondanks dit mooie effect zijn tóch ook mannen die met astma kampen. Dit kan verklaard worden doordat de Oestrogeenspiegel bij mannen kan veranderen. Wanneer deze verhoogd zijn wordt het risico om astma te ontwikkelen groter (Zein et al., 2018).

Dit laat wederom zien hoe complex de relatie tussen astma en hormonen is, maar ook dat ‘hormonen’ niet alleen bij vrouwen kunnen zorgen voor een toename of afname in hun klachten.

Daarom wil de VND ook alle mannen uitnodigen om het Webinar ‘Astma en hormonen’ te volgen!

Gebruikte bronnen:

Smith, D. L., et al. (2016). Testerone andAsthma; A systematic review and Meta-Analysis. The Journal of allergy and Clinical Immunology, 138(6), 1438-1445.

Zein, J. G., et al. (2018). High Estrogen Exposure and Persistent Wheezing in Nonsmoking Female Veterans. The American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 197 (8), 1046-1055.

Webinar gemist?

Kijk het nu terug!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.