Lees voor
Algemeen | 12 sep 2023

WIST JE DAT… 36% van de mensen met astma die ontstekingsremmers gebruiken, het voorschrift van hun arts niet opvolgen?

36% van de mensen met astma die ontstekingsremmers gebruiken, het voorschrift van hun arts niet opvolgen? Vooral jonge mensen wijken af van het advies van...
nieuwsfoto

36% van de mensen met astma die ontstekingsremmers gebruiken, het voorschrift van hun arts niet opvolgen? Vooral jonge mensen wijken af van het advies van hun arts bij het gebruik van medicatie.

De ontstekingsremmers hebben het meeste effect als zij op de juiste manier geïnhaleerd worden en zonder onderbreking en op vaste tijden worden gebruikt, óók als je geen klachten hebt. Bij meer dan de helft van de mensen die afwijken van het advies van de arts is dit omdat ze hun medicatie alleen gebruiken op het moment van klachten of alleen bij activiteiten waarbij zij verwachten dat ze benauwd kunnen worden. Daarnaast vergeet één op de drie mensen om hun medicatie in te nemen. Dit gebeurt ook weer vooral in betere periodes.

Uit onderzoek blijkt dat de mate waarin mensen betrokken worden bij beslissingen over behandelingen, van invloed kan zijn op de mate waarin mensen het advies van de arts opvolgen. Wil jij medicatie afbouwen omdat het zo goed gaat? Merk je dat je regelmatig medicatie vergeet of het niet nodig vindt? Ben je bang voor bijwerkingen? Ga dan altijd het gesprek aan met je huisarts, longarts of andere behandelend arts/hulpverlener, vraag om uitleg en advies en geef hierbij ook je eigen ideeën weer zodat jullie samen tot de beste keuze kunnen komen.

(Bron: Therapietrouw bij astma. Marianne Heins, Monique Heijmans en Tjard Schermer, NIVEL, 2018. Foto : Dafne Vos)

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.