Lees voor
Algemeen | 21 nov 2023

WIST JE DAT… Jongeren met een chronische aandoening minder vaak een betaalde (bij)baan hebben en vaker vrijwilligerswerk doen ten opzichte van jongeren zonder chronische aandoening?

Jongeren met een chronische aandoening minder vaak een betaalde (bij)baan hebben en vaker vrijwilligerswerk doen ten opzichte van jongeren zonder chronische aandoening?
nieuwsfoto

Jongeren met een chronische aandoening minder vaak een betaalde (bij)baan hebben en vaker vrijwilligerswerk doen ten opzichte van jongeren zonder chronische aandoening?

De kinderen/jongeren ervaren vooroordelen waardoor ze zich onderschat voelen. Er wordt snel gedacht dat een bepaalde opleiding of stage te zwaar zal zijn. Tegelijkertijd is er weinig begrip over wat de kinderen/jongeren nodig hebben om wel mee te kunnen doen. Ze voelen zich vaak minder goed begrepen op het werk. Ze vormen een risico voor werkgevers omdat ze altijd ziek kunnen worden en uit kunnen vallen. 22% van de jongeren met een chronische aandoening wil meer hulpmiddelen, voorzieningen, of ondersteuning op het werk. Echter blijkt uit het onderzoek dat hoe ouder de jongeren worden hoe minder vaak zij hun school of werk op de hoogte stellen van hun aandoening. Bij minder dan de helft van de jongeren is op het werk bekend dat ze een chronische aandoening hebben.

(Bronnen: Een actueel perspectief op kinderen en jongeren met een chronische aandoening in Nederland: Omvang, samenstelling en participatie, Verwey-Jonker Instituut. En een NOS-artikel)

 

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.