Lees voor
Algemeen | 1 feb 2022

WIST JE DAT… Niet alleen te snel ademhalen maar ook te diep ademhalen hoort bij een disfunctioneel adempatroon?

Niet alleen te snel ademhalen maar ook te diep ademhalen hoort bij een disfunctioneel adempatroon (hyperventilatie)? Ook het inhouden van de adem en vervolgens diep...
nieuwsfoto

Niet alleen te snel ademhalen maar ook te diep ademhalen hoort bij een disfunctioneel adempatroon (hyperventilatie)? Ook het inhouden van de adem en vervolgens diep zuchten kunnen tekenen zijn van een disfunctioneel adempatroon.

Astma gaat vaak gepaard met een disfunctionele ademhaling. Hyperventilatie is hier een subtype van. Hoewel er nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs is en verder onderzoek nodig is, lijkt ademhalingstherapie zinvol te kunnen zijn bij mensen met astma.

De algemene focus bij ademhalingsoefeningen in rust ligt op een rustige, minder diepe, regelmatige buikademhaling met een pauze na de uitademing. Hierbij adem je via je neus in en ook via je neus uit. Soms kan het juist helpen om te gaan bewegen, het doen van een ontspanningsoefening of door afleiding te zoeken en je juist niet te focussen op je ademhaling.

Let op: de juiste ademhalingstechniek kan per persoon en per moment verschillen, luister dus altijd naar je eigen lichaam en wat de ademhalingsoefening met jouw lijf doet. Bij inspanning zal je lichaam automatisch en noodzakelijk sneller gaan ademen. Ook bij bijvoorbeeld een astma-aanval of infectie zal je lichaam je adempatroon noodzakelijkerwijs veranderen.

(Bronnen: Vidotto et al, 2019; Santino et al, 2020; fysiotherapeut)

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.