Algemeen | 5 jan 2021

Wist je dat… Uit onderzoek blijkt dat 70% van de longpatiënten hun inhalatiemedicatie niet juist gebruiken?

Wist je dat… Uit onderzoek blijkt dat 70% van de longpatiënten hun inhalatiemedicatie niet juist gebruiken? Inhalatiemedicatie is alleen effectief wanneer dit goed gebruikt wordt...
nieuwsfoto

Wist je dat…

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de longpatiënten hun inhalatiemedicatie niet juist gebruiken? Inhalatiemedicatie is alleen effectief wanneer dit goed gebruikt wordt en op de juiste manier uitgevoerd wordt. Dit kan invloed hebben op de kwaliteit van leven.

Tips:

  • Laat minstens één keer per jaar je inhalatietechniek controleren door de arts, apotheker of longverpleegkundige.
  • Stop nooit zomaar met de medicatie ook al voel jij je beter. De medicatie beschermt de longen en helpt daardoor klachten te voorkomen. Bespreek verandering van medicatie altijd met je arts.
  • Gebruik je een voorzetkamer? Maak deze dan één keer per week schoon. Dit is nodig omdat de medicatie anders niet in jouw longen terecht komt maar neerslaat op de zijkanten van de voorzetkamer.
  • Een vernevelapparaat moet na elk gebruik schoongemaakt worden. Daarnaast moeten er nog wekelijks extra schoonmaakhandelingen uitgevoerd worden.
  • Lees de gebruiksaanwijzing van jouw medicatie goed door. Hierin staat veel informatie over het juiste gebruik en de juiste schoonmaak van het apparaat.
  • Kijk op de website: https://inhalatorgebruik.nl voor alle informatie over het gebruik en schoonmaak van inhalatoren, neusmedicatie, en vernevelaars.

(Bronnen: longalliantie: inhalatie-instructie, inhalatorgebruik.nl)

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.