Lees voor
Algemeen | 28 dec 2019

Einde aan de uitputtingsslag door ernstig astma

Ernstig astma heeft het lichaam van Bob Ardaseer (63) uit Soest zodanig uitgeput dat twee opnames in Davos nodig bleken. Nu kan hij het leven...
nieuwsfoto

Ernstig astma heeft het lichaam van Bob Ardaseer (63) uit Soest zodanig uitgeput dat twee opnames in Davos nodig bleken. Nu kan hij het leven weer redelijk oppakken, mede door de hooggebergtebehandeling en adviezen van deskundigen uit die tijd.

Na twee jaar ziekte door ernstig astma is er twee jaar geleden helaas een einde gekomen aan mijn werkzame leven. Na een schoolopleiding MTS en verscheidene HBO-managementopleidingen volgden functies in de detailhandel waar ik verschillende functies heb gehad. Veelal was ik werkzaam als vestigingsmanager. Mijn laatste functie was inkoper/verkoopleider bij een grote elektronicagigant. Eind 2017 ben ik voor 100 procent afgekeurd en heb nu een IVA-uitkering.

Ik ben vader van twee dochters die al enige tijd uit huis zijn en geniet van mijn kleinkinderen, het is geweldig om opa te zijn. Nu ik meer tijd heb, én als mijn gezondheid het toelaat, mag ik graag wandelen en heb de fotografiehobby weer opgepakt. Thuis luister ik veel naar muziek en we bezoeken ook geregeld popconcerten. Ik mag graag koken wat mij ontspanning geeft.

Na een lange tijd van ziek zijn door mijn astma en het maar blijven doorwerken en het niet onder controle krijgen van mijn astma, gaf mijn longarts het advies om mij aan te melden voor opname in de kliniek in het Zwitserse Davos. Na lang twijfelen, want ik wilde mijn werk niet opgeven, heb ik besloten om naar Zwitserland te gaan waar ik opgenomen werd van december 2015 tot maart 2016. Bij aankomst was ik heel onwennig. Daar kwam snel verandering in en voelde ik me al snel een stuk beter. Dat komt mede door de omgeving en de schone lucht. Ik ging weer wandelen en sporten, kreeg weer energie.

Onder begeleiding van de longarts en het gespecialiseerde team werd een behandelplan opgesteld. Dit plan bestaat onder andere uit het omgaan met ernstig astma en is samen met de psycholoog opgesteld. Je kunt in het hooggebergte met een team van fysiotherapeuten en door de gezonde leefomgeving weer in beweging komen en wandelen. Ook leer je beter om te gaan met je medicatie. Ik ging me steeds beter voelen en mijn zelfvertrouwen kwam vooral door de combinatie van de gezonde lucht en de begeleiding weer terug.

Na drie maanden ging ik een stuk beter weer naar huis, Na verloop van tijd ben ik toch nog een keer opgenomen geweest, precies een jaar later. Meteen ging het weer beter door de lucht, de omgeving en de combinatie van behandelingen. De longarts vertelde mij dat de vorige opname niet afdoende heeft geholpen omdat mijn lichaam te uitgeput was door de astma en te weinig tijd heeft gekregen om te herstellen.

Na deze tweede opname in de kliniek kon ik weer naar huis en dit keer gelukkig voor langere duur. De kliniek in Davos is voor mij én anderen dan ook erg belangrijk voor het herstel van ernstig astma. Het gaat nu gelukkig redelijk goed met mij, al zou ik soms wel weer terug willen om wat extra energie op te doen en even geen ziekenhuis te hoeven bezoeken. Voor mij en andere mensen met ernstig astma is het vooral daarom noodzakelijk dat de kliniek in Davos moet blijven bestaan. Voor de gezondheid van al die mensen op korte en langere termijn, zodat ziekenhuisopnames in Nederland tot een minimum beperkt kunnen blijven.

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.