Lees voor
Algemeen | 12 apr 2024

Is het veilig om medicijnen van anderen te gebruiken?

Ook heel begrijpelijk is, dat mensen met (ernstig) astma alles aangrijpen om hun inhalatiemedicijnen te krijgen als deze niet beschikbaar zijn.
nieuwsfoto

Ook heel begrijpelijk is, dat mensen met (ernstig) astma alles aangrijpen om hun inhalatiemedicijnen te krijgen als deze niet beschikbaar zijn. Aan het gebruik van medicijnen van anderen, zitten echter wel risico’s. Wij volgen daarin het advies van apothekersorganisatie KNMP: ‘Als een medicijn de apotheek uit is, kan de apotheker de kwaliteit van de medicijnen niet meer garanderen. De apotheker weet namelijk niet hoe iemand de medicijnen thuis bewaart. Hij/zij geeft medicijnen die mensen terugbrengen daarom niet opnieuw mee aan een andere patiënt.’ Daarbij komt dat je er wel heel zeker van moet zijn dat je precies hetzelfde middel en dosering (fabrikant, merk, enz.) krijgt. Ook is het heel belangrijk dat je geen geopende medicatie of medicatie die over de datum is gebruikt. Wees er ook alert op dat deze medicatie niet in je EPD komt te staan en je behandelaar geen inzicht in dit medicatiegebruik heeft. Loop je tegen problemen aan bij het verkrijgen van je longmedicijnen? Meld je probleem en vertel je verhaal bij het Meldpunt van Longfonds. Meer informatie lees je ook hier.

De VND zal de problematiek van de medicijntekorten samen met Longfonds, Long Alliantie Nederland (LAN), de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), en de Apothekersorganisatie KNMP op de voet blijven volgen.

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.