Algemeen | 6 feb 2023

Mogelijke oorzaken van kortademigheid

Ademen is zo vanzelfsprekend dat je er niet bij stilstaat. Als het moeite kost om je longen met voldoende lucht te vullen, ben je mogelijks...
nieuwsfoto

Ademen is zo vanzelfsprekend dat je er niet bij stilstaat. Als het moeite kost om je longen met voldoende lucht te vullen, ben je mogelijks kortademig. Iedereen kan er last van hebben, ook gezonde mensen. De oorzaken zijn zeer divers en er is geen standaardbehandeling. Als de kortademigheid aanhoudt, ga je het best naar de dokter. Zeker wanneer je ook druk op de borst, misselijkheid of koorts ervaart.

Wat zijn symptomen van kortademigheid?

Kortademigheid gaat gepaard met heel wat symptomen, afhankelijk van de oorzaak:

  • Gevoel van verstikking
  • Piepende ademhaling
  • Vermoeidheid
  • Flauwte
  • Moeite met in- of uitademen
  • Pijn op de borst (bij inspanning of tijdens het ademen)
  • Vingers en lippen kleuren blauw

Wat zijn oorzaken van kortademigheid?

Bijna elke aandoening van het hart of de longen kan kortademigheid veroorzaken, maar het kan ook wijzen op vasculaire, neuromusculaire of stofwisselingsziekten. Als je ziek bent of als je lichaam gevaar detecteert, veranderen je hersenen en lichaam soms de manier waarop je ademt om eventuele chemische onevenwichtigheden te corrigeren. Situaties waarin dit kan optreden:

Hoe kan je kortademigheid behandelen?

Lichte kortademigheid kan verdwijnen door simpelweg een andere houding aan te nemen of ademhalingsoefeningen te doen.Heb je last van matige kortademigheid, dan kan het nodig zijn om medicijnen in te nemen die de luchtwegen openen (bronchodilatoren) of ontstekingen verminderen (steroïden).Als je al medicatie neemt en je bent kortademig, dan zal je arts je controleren op allergieën en hij zal nagaan of er mogelijks interactie is tussen bepaalde geneesmiddelen. Hij kan je aanraden om het gebruik van bepaalde medicatie te verminderen of te stoppen.Soms is kortademigheid een symptoom van een onderliggende aandoening. Als dat probleem wordt aangepakt, verdwijnt normaal ook de kortademigheid. Verwittig in ieder geval je arts, als je moeite krijgt om adem te halen.

 

Bron: Gezondheid.be

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.