Lees voor
Algemeen | 14 dec 2017

Niet vaker naar huisarts na thuiscontroles

Mensen die thuis bijvoorbeeld hun bloeddruk, cholesterol of bloedsuiker meten, gaan niet vaker naar de huisarts dan mensen die dat nooit doen.
nieuwsfoto

Mensen die thuis bijvoorbeeld hun bloeddruk, cholesterol of bloedsuiker meten, gaan niet vaker naar de huisarts dan mensen die dat nooit doen.

Ook consumenten die een zogeheten bodyscan laten maken zien de huisarts niet vaker dan mensen die dat niet doen. Dat zegt gezondheidsinstituut Nivel die onderzocht of dit soort controles op eigen initiatief, leiden tot meer huisartsbezoek.

In de reguliere gezondheidszorg bestaat scepsis over ‘health checks’ en meer in het bijzonder bodyscans. Het zou leiden tot ongerustheid bij patiënten en hogere zorgkosten, zo waarschuwde artsenorganisatie KNMG in 2015.

Huisartsen geven aan zelden naar aanleiding van een thuistest patiënten over de vloer te krijgen. Ook zeggen huisartsen nauwelijks patiënten door te verwijzen naar aanleiding van zo’n test.

Meer mogelijkheden
Er komen steeds meer mogelijkheden voor burgers voor het uitvoeren van health checks, bijvoorbeeld bij commerciële bedrijven. Uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer 15 procent van de Nederlandse bevolking ooit wel eens zo’n controle heeft gedaan.

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.