Algemeen | 27 okt 2019

Onderzoek neussprays bij allergische rhinitis

Heeft u in het afgelopen jaar een neusspray gebruikt voor uw allergische neusklachten? Help mee de behandeling van allergische rhinitis te verbeteren! Dit kan door...
nieuwsfoto

Heeft u in het afgelopen jaar een neusspray gebruikt voor uw allergische neusklachten? Help mee de behandeling van allergische rhinitis te verbeteren! Dit kan door een online vragenlijst van ongeveer 10 minuten in te vullen.

Klik op de volgende link voor de vragenlijst: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_78aSPAImbjidZIx

Het gebruik van een neusspray, het lijkt zo makkelijk! Toch is uit recent wetenschappelijk onderzoek uit Nederland gebleken dat ruim 90% van de mensen hun neusspray op de verkeerde manier gebruikt. Hierdoor is de werking van de spray mogelijk minder goed maar ook werden er bij mensen die de spray onjuist gebruiken meer bijwerkingen gerapporteerd.

Goed gebruik van de neusspray is dus ontzettend belangrijk, want allergische rhinitis is een aandoening die gepaard gaat met een grote impact op het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven. Bovendien heeft een groot deel van de mensen met allergische rhinitis ook last van astma, en bij onvoldoende behandeling van de allergische klachten, ervaren veel mensen ook meer klachten van hun astma.

Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe het komt dat zoveel mensen hun neusspray op de verkeerde manier gebruiken. Wel is bekend dat instructies in de bijsluiters in veel gevallen onvolledig of zelfs onjuist zijn en dat mensen dus zijn aangewezen op hun zorgverlener voor een goede instructie. Het lijkt er op dat deze instructies vrijwel nooit gegeven worden. Bij inhalatiemedicatie voor astma is bewezen dat een goede instructie een positief effect heeft op het gebruik van de pufjes en daarmee bijdraagt aan een goede astmacontrole.

Met dit onderzoek vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen willen wij kijken of het geven van een goede instructie kan bijdragen aan de behandeling van allergische rhinitis. Wij zijn van mening dat een instructie alleen werkt als dit aansluit bij de wensen van de patiënten en daarom vinden wij de mening van patiënten over dit onderwerp zeer belangrijk. Door de mening van zowel patiënten als zorgverleners te inventariseren hopen wij alle informatie te kunnen bundelen en met een goed voorstel te komen voor de nabije toekomst om zo de behandeling van allergische neusklachten te kunnen verbeteren!

Meer informatie over het onderzoek kunt u vinden op www.irwstudy.com/neussprays.
Bij vragen mag u ook altijd contact opnemen met de onderzoekers via griac-pc@umcg.nl.

 

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.