Lees voor
Algemeen | 20 feb 2024

Onderzoek onder mensen met longziekten: doe je mee?

Al sinds 2001 monitort het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) in opdracht van Longfonds jaarlijks de leefsituatie van mensen met een longziekte
nieuwsfoto

Al sinds 2001 monitort het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) in opdracht van Longfonds jaarlijks de leefsituatie van mensen met een longziekte. Met deze Longmonitor wordt de betekenis van het hebben van een longziekte zichtbaar. De maatschappelijke en economische impact van longziekten is groot. Maar ook voor patiënten zelf brengt een longziekte tal van problemen en uitdagingen met zich mee. De resultaten worden gebruikt om de zorg voor mensen met een longziekte te verbeteren en onder de aandacht te brengen van de overheid, zorgverleners en zorgverzekeraars. Hoe meer mensen met ernstig astma de vragenlijst invullen, hoe betrouwbaarder en bruikbaarder de resultaten over onze doelgroep worden! De resultaten zullen in de herfst beschikbaar zijn en gedeeld worden via onze nieuwsbrief. Afgelopen november is het rapport Leven met een longziekte in Nederland: cijfers en trends over de zorg- en leefsituatie 2012-2022 door het Nivel gepubliceerd. Je kunt dit rapport hier lezen.

Het onderzoek betreft een vragenlijst. Wil jij hieraan bijdragen? Je kunt de vragenlijst vóór 11 maart a.s. invullen door op deze link te klikken. De vragen gaan bijvoorbeeld over de luchtkwaliteit in jouw omgeving en in jouw huis, de zorg die je krijgt en de medicijnwissels waar je misschien mee te maken hebt. De vragenlijst is anoniem. Het invullen duurt ongeveer 20 minuten. Probeer de vragenlijst in één keer invullen. Als je de vragenlijst afsluit moet je namelijk weer opnieuw beginnen.

Heb je nog vragen? Heb je nog vragen over de vragenlijst of over het meedoen? Dan kun je contact opnemen met Marijke de Gier van het Nivel, via telefoonnummer 030-2729 777, op maandag, dinsdag of donderdag tussen 8.30 en 12.30 uur. Je kunt ook mailen naar m.degier@nivel.nl

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.