Lees voor
Algemeen | 1 dec 2023

Sinterklaas, kerst…. oud en nieuw (Ernstig) astma tijdens de feestdagen

Klaas en Rianne, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers van de VND, nemen je mee in hun voorbereidingen op de feestdagen en geven tips & tricks. Herken jij...
nieuwsfoto

Klaas en Rianne, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers van de VND, nemen je mee in hun voorbereidingen op de feestdagen en geven tips & tricks. Herken jij je hierin of ervaar jij het anders? Of heb je misschien nog andere tips & tricks? Deel het met ons via Facebook of Instagram!

Het gezellige sinterklaasavondje staat weer op de stoep. En al snel volgen dan de voorbereidingen voor kerst en oud & nieuw. Met aansluitend de nieuwjaarsvisites, borrels en recepties. Wat een leuke tijd moet zijn, is voor ons, mensen met astma, vaak een stressvolle periode. Wat meteen maakt dat onze longen door de stress al extra gevoelig zijn. Dus… denk aan je Astma Actieplan! En bedenk welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen om de feestdagen goed in te gaan. Denk daarbij ook aan de kerstbomen… zitten deze in je allergie?

Op tijd beginnen met de voorbereidingen, helpt stress te verminderen. Ga dus tijdig op pad voor kleding, boodschappen, cadeaus en andere zaken die je nodig hebt voor de decembermaand. Laat de bezorgdiensten je vooral een handje helpen! Kies dan voor houdbare producten, zodat het niet al bedorven is voor de feestdagen beginnen. En wees er bijtijds bij met bezorgmomenten vastleggen, want ook de bezorgdiensten hebben het drukker in de decembermaand (net als de kapper).

En dan heb je nog de avondjes… of misschien wel middagen en avonden waarop je verwacht wordt op je kerst best. Dagen waar je zin in hebt en naar uitkijkt! Maar… het zijn ook de dagen van optutten. En dat is niet alleen met die mooie jurk of dat prachtige overhemd. De parfumerie zaken zijn al volop bezig met reclame maken voor dat ene geurtje dat bij jou (niet) past. En de wasmiddelenreclame doet er al langer niet voor onder. Maar lekker robijn-zacht knuffelen kan ook zonder die geur-parels….dat weten wij! Dus… hoe deze drempels te nemen zonder dat je astma erdoor onderuit gaat? Dat is iets om op voorhand goed over na te denken!

Ga je zelf iets organiseren voor de feestdagen? Of vier je het in een restaurant of ben je uitgenodigd bij anderen thuis? In dat laatste geval, heb je een stuk minder werk aan de voorbereidingen… dat scheelt weer energie!

Ga je het zelf doen? Organiseer het dan samen met iemand anders, op die manier verdeel je het werk en hou je energie over om te genieten! En bedenk of je je gasten moet vragen ergens rekening mee te houden (bijvoorbeeld sterke luchtjes, allergieën en andere triggers).

Krijg je een uitnodiging? Schrijf op wat maakt dat je bij het feest kan zijn. Bijvoorbeeld dat niemand rookt binnen of dichtbij de buitendeur, dat gasten geen sterke luchtjes dragen, dat er rekening gehouden wordt met allergieën en andere triggers (denk bijvoorbeeld aan kaarsen, kerstbomen en huisdieren). En vraag of de gastheer/-vrouw aan medegasten kan vragen hier ook rekening mee te houden. Maak van tevoren een inschatting van wat reëel is wat betreft de duur dat je op het feest bent. Want… het is altijd het beste om op het hoogtepunt het feest te verlaten! Dat geldt zeker voor ons, mensen met (ernstig) astma. Vergeet niet om ook rustmomenten in te plannen tussen feestmomenten door en de dagen erna. En bovenal: vergeet niet te genieten!

Feestdagen & astma – de weetjes

Wist je dat…

… Overtollige blootstelling (inademing) aan de verbrandingsrook van kaarsen kan leiden tot hoesten en ademhalingsproblemen. Mensen met astma kunnen hier sneller en extra last van hebben.

… alcohol een longaanval (astma-aanval) uit kan lokken? Dit komt omdat er histamine en sulfiet in alcohol zit. Ook voor andere stoffen in alcoholische dranken kun je allergisch zijn.

… alcohol en astmamedicatie niet altijd goed samen gaan? Kijk op het doosje of in de bijsluiter. Bij twijfel kun je het aan je apotheker vragen.

… je ook in deze tijd last kunt hebben van pollen? Dit kan als je een kerstboomallergie hebt. Sommige dennenbomen produceren namelijk pollen die hooikoortssymptomen uitlokken.

… een kunstkerstboom ook niet altijd de oplossing is? De kunstkerstboom is namelijk een ware een stofverzamelaar. Dus heb je een kunstkerstboom en ben je gevoelig voor stof, dan kan dit voor extra astmaklachten zorgen. Als deze van zolder gehaald wordt, laat deze dan eerst door iemand schoonmaken.

… een kerstboomallergie ook kan zorgen voor een huidreactie? Heb je geen hooikoortsachtige klachten, maar zitten jouw handen en armen onder de huiduitslag wanneer je de boom versierd hebt? Ook dat kan erop wijzen dat je allergisch bent voor de kerstboom. Zo’n allergische reactie ontstaat dan wanneer je in aanraking komt met de takken of het hars van de boom. Iets wat je natuurlijk doet tijdens het optuigen. In kerstbomen zit de plantaardige stof colofonium, een plakkerig goedje dat in de hars zit. Die stof kan zorgen voor een allergische reactie. Omdat colofonium ook in andere producten gebruikt wordt, reageren mensen met deze huidallergie vaak ook op pleisters, lijm, plakband en sommige soorten make-up.

… vuurwerk kan zorgen voor een vervelende prikkeling van de longen en dat kan weer tot een longaanval leiden.

En dan volgen nu… Dé feestdagen tips van Klaas & Rianne

  1. Het geheime recept voor fijne feestdagen: RUST!

Plan rustmomenten in en pak deze ook, bijvoorbeeld ’s middags of tussen activiteiten in. Zo hou je het langer vol en kun je meer genieten.

  1. Kaarsen op batterij

Ze lijken steeds echter en staan net zo sfeervol!

  1. Gin-tonic

Hier zitten minder histamine en sulfiet in (pas wel op als je niet tegen kinine kunt, dit zit in de tonic). Ook wodka en natuurwijn bevatten relatief weinig histamine en sulfiet.

  1. Roken…

Liever dat mensen helemaal niet roken… maar voor sommigen is het een hele gemene verslaving. Als ze niet zonder kunnen en je wilt ze er wel graag bij hebben, laat je bezoek dan in ieder geval niet binnen of direct rondom het huis roken en zeker niet bij de (voor)deur. Hang eventueel een kaartje op met de gewenste rookplekken. Kijk daarbij hoe de wind staat, zorg ervoor dat de ramen dicht zijn en laat rokers hun jas ophangen in de garage of elders maar niet in huis. Bedenk je ook dat rooklucht in de kleding van de rokers voor irritatie van je longen kan zorgen.

  1. Binnenblijven bij vuurwerk en vreugdevuren

Helaas is binnenblijven de beste optie om een longaanval te voorkomen. Hou het weerbericht in de gaten. We hebben al aardig wat jaarwisselingen meegemaakt dat het windstil én mistig was. Dubbel funest voor mensen met astma. Zorg ook dat ramen en luchtroosters gesloten zijn om te voorkomen dat vuurwerkdampen alsnog je huis binnenkomen. Er zijn vakantieparken die vuurwerk vrij zijn. Wie weet ook leuk om daar eens oud & nieuw te vieren.

  1. Gezelligheid kent geen tijd?

De feestdagen zijn bedoeld voor gezellig samenzijn. De voorbereidingen (drukte en energie) en alles goed willen laten verlopen, kunnen ervoor zorgen dat je toch over je grenzen gaat (zo herkenbaar als het leuk is!). Hoe gezellig en leuk de feestdagen ook zijn (of soms ook minder leuk met complexe relaties…), spanning rondom de voorbereidingen en emotionele en stressvolle situaties (spanning) kunnen longaanvallen uitlokken. Wees je bewust van de energie en lucht die de voorbereidingen en festiviteiten je kosten! Plan rust, spreek met jezelf een eindtijd af, luister naar je lijf en neem de voor jou benodigde voorzorgsmaatregelen.

  1. Ga op vakantie

Als er geen opties zijn om aan de extra feestdagprikkels voor je longen te ontsnappen, denk dan eens aan een vakantie! Plan een reisje naar een plek die fijner is voor je longen. Droge frisse lucht in de winter of juist een warmere omgeving, kies wat jou en je longen goed doet! Het is niet altijd feest om deze keuzes te maken, maar wie weet kun je familie/vrienden overhalen mee te gaan en op vakantie de feestdagen vieren? Ga dan vooral op zoek naar een accommodatie die geen extra prikkels voor jou longen geeft.

Wees voorzichtig met jezelf en fijne feestdagen,

Hartelijke groet van Klaas en Rianne

Facebook

Instagram

Twitter

AAP

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.