Lees voor
Algemeen | 20 dec 2019

Voorbeeld Brief Zorgverzekeraars

Dringend beroep op het continueren van het zorgaanbod voor longrevalidatie/hooggebergtebehandeling in Nederlands Astmacentrum Davos
nieuwsfoto

Donderdag 19 heeft het spoeddebat plaatsgevonden. Jammer genoeg is er nog geen nieuw besluit genomen en blijft het dus belangrijk om het belang van Hooggebergtebehandeling op de agenda van diverse instanties te houden. Naast de politiek spelen uiteraard de zorgverzekeraars een belangrijke rol. Onze oproep aan u is dan ook om uw eigen zorgverzekering te laten weten hoe belangrijk de behandeling in Davos voor u is (geweest).

Hieronder vind u een voorbeeldbrief welke u kunt gebruiken bij het aanschrijven van u zorgverzekering,

Bedankt voor uw hulp!

 

 

Download hier de voorbeeldbrief voor uw zorgverzekeraar
Mocht het downloaden niet lukken, dan vind u de uitgeschreven versie hieronder.

Download voorbeeldbrief

naam Afzender

Straatnaam en nummer

Postcode / woonplaats

Telefoon nummer:

E-mailadres:

 

Naam Zorgverzekeraar

Afdeling zorginkoop

Postbus ….

Postcode / plaats

 

Plaats, datum

Onderwerp: dringend beroep op het continueren van het zorgaanbod voor longrevalidatie/hooggebergtebehandeling in Nederlands Astmacentrum Davos

 

Geachte (Naam zorgverzekeraar):

 

Op 12 december 2019 heeft het Zorginstituut Nederland bekend gemaakt dat de vergoeding voor opname voor ernstig astma patiënten in het Nederlands Astmacentrum in Davos (NAD) per direct niet meer door de basisverzekering wordt vergoed op basis van de titel hooggebergtebehandeling. Longrevalidatie in het Nederlands Astmacentrum Davos (NAD) is nog steeds van toepassing op basis van longrevalidatiezorg, gelijk gesteld met longrevalidatie in Nederland. Dit heeft de minister van VWS bevestigd tijdens het spoeddebat op 19 december 2019.

De minister van VWS heeft toegezegd bij de zorgverzekeraars aan te dringen op contracteren van longrevalidatie in Davos, en de Tweede Kamer heeft zich unaniem geschaard achter een motie waarin Minister en Zorgverzekeraars opgeroepen worden longrevalidatie in het hooggebergte voor mensen met ernstig refractie astma beschikbaar te houden (Motie van Gerven).

Ik vraag u om uw maatschappelijke verplichting na te komen en Longrevalidatie in Davos te contracteren.

Ruim 120 jaar weten beleidsmakers, longartsen en patiënten dat opname in het NAD meerwaarde biedt.
Ik heb zelf ernstig astma en weet dat er grondig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de effecten en de meerwaarde van hooggebergte behandeling. Het Zorginstituut Nederland ziet hooggebergtebehandeling niet als een meerwaarde, op basis van door de gehele longensector (longartsen, patiënten en de Long Alliantie Nederland) omstreden argumenten. Voor een deel van de mensen met ernstig astma bestaat er geen alternatief en vallen terug in de kwaliteit van leven en hoge zorgkosten door een groter risico op ziekenhuisopnamen en verhoogde doseringen orale corticosteroïden, zoals Prednison, als de  longrevalidatie alleen in Nederland wordt aangeboden.

Wij roepen u op om ons niet te laten stikken!

U kunt er voor zorgen dat ik en mijn medemens met ernstig astma met een zorgvergoeding in het Nederlands Astmacentrum Davos terecht kunnen voor de juiste zorg op de juiste plek.

Ik verzoek u om een schriftelijke reactie binnen 7 werkdagen.

Hopend op een positieve reactie,

Met vriendelijke groet….

Linkje naar het document 

 

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.