Webinar Astma en Werk

In deze webinar meer informatie over werken en (ernstig) astma met persoonlijke ervaringen, wet- en regelgeving, rechten en plichten en meer.

Introductie webinar

Steeds vaker ziek moeten melden of aangepaste werktijden, werkplek en/of soort werk. Welke rechten en plichten heb je als werknemer met een chronische ziekte? Hoe ziet een traject naar minder werk eruit? Op wie/wat kun je terugvallen als blijkt dat je werkgever niet wilt meewerken? Dit zijn enkele vragen die aan bod komen in deze webinar.  

Sandra geeft als ervaringsdeskundige haar ervaring in het moeten stoppen met werken. Ze vertelt hoe dit in zijn werk ging, maar ook hoe dat van invloed was op haar dagelijkse leven. Gerda de Groene geeft informatie over hoe belangrijk de bedrijfsarts is en wanneer deze ingeschakeld moet worden. Welke stappen je moet nemen en welke zeker niet! Wet- en regelgeving komt ook expliciet aan de orde in deze webinar en het verschil tussen een WIA-, WGA- en IVA-uitkering. 

Naarmate je astma meer impact heeft, gaan andere regels gelden. Bereid je hierop voor! 

Sprekers

Gerda de Groene

Bedrijfsarts en verbonden aan het Nederlands Centrum voor beroepsziekten en de poli Mens en Arbeid van het AMC

Sandra Breeuwsma

Als ervaringsdeskundige

Joost Derwig

Klinisch psycholoog verbonden aan het Rijnstate ziekenhuis

Aanvullende informatie

Een goede verhouding met je werkgever is van belang. Als je je vaker moet ziekmelden kan dit lastiger worden. Echter openheid naar je werkgever blijft van belang voor het vervolgtraject. In een vervolgtraject zullen essentiële beslissingen genomen moeten worden waarbij termijnen niet verlopen mogen worden om voor bepaalde uitkeringen in aanmerking te komen. Hierin speelt de werkgever een belangrijke rol.  

Collega’s kunnen een positieve rol spelen in het traject. Maak daar gebruik van indien mogelijk.  

In het webinar wordt duidelijk hoe belangrijk de rol is van de bedrijfsarts is en op welk moment die moet worden ingeschakeld. De bedrijfsarts is op de hoogte van de wetgeving en kan behulpzaam zijn. Let op: de bedrijfsarts is in dienst van je werkgever! Verdiep je dus zelf ook in de regelgeving via internet of maatschappelijk werker. In overleg met je werkgever en/of bedrijfsarts kan de mogelijkheid bekeken worden voor aanpassingen van de werkzaamheden of de werkplek. 

Als je ziektebeeld niet verbeterd komt een beoordeling van wat nog mogelijk is in zicht. Het UWV heeft allerlei regelingen die het mogelijk maken om deeltijd te werken.  

In een eventueel afkeuringstraject zijn termijnen van belang. Let op: Het tweede ‘ziekte jaar’ is cruciaal. VOOR 93e ziekteweek WIA aanvragen! 

Belangrijke websites

Energieverdeling bij (ernstig) astma

Bekijk hier alle afleveringen van de vlogserie over energieverdeling bij (ernstig) astma

Een webinar gemist?

Kijk het dan nu terug!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.