Lees voor
Algemeen | 13 nov 2019

‘Wees je bewust van de gezondheidsgevolgen van houtrook’

De overheid geeft vanaf 1 november een zogenoemd ‘stookalert’ af zodra het wegens weersomstandigheden en luchtkwaliteit ongezond is om de kachel aan te steken.
nieuwsfoto

De overheid geeft vanaf 1 november een zogenoemd ‘stookalert’ af zodra het wegens weersomstandigheden en luchtkwaliteit ongezond is om de kachel aan te steken. Het Longfonds ziet dit als een begin van bewustwording. “Mensen moeten zich bewust zijn dat hout stoken tot gezondheidsproblemen kan leiden. Niet alleen voor mensen met een longziekte, maar voor iedereen. Oók voor de houtstoker zelf”, zegt directeur Michael Rutgers. Vijf vragen over houtrook.

Zet zo’n stookalert nu zoden aan de dijk?
“Bij het verbranden van hout komen schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. Wij vinden dat er bij het stookalert gewezen moet worden op de gezondheidsrisico’s van fijnstof. Daar maakt houtrook deel van uit. De kachel uitlaten is dus altijd beter, niet alleen bij bepaalde weersomstandigheden.”

Is het nu echt zo’n probleem, die houtkachels?
“De lucht in Nederland is op veel plaatsen ongezond. Door industrie, verkeer, intensieve veeteelt, maar ook door houtkachels. Houtrook bevat veel stoffen, zoals fijnstof, waarvan bekend is dat ze negatieve effecten hebben op de gezondheid op de korte en lange termijn. Het RIVM neemt aan dat fijnstof uit houtrook even schadelijk is voor de gezondheid als fijnstof afkomstig van bijvoorbeeld het verkeer. Bovendien becijferde het RIVM dat de fijnstofuitstoot van wegverkeer afneemt, terwijl de uitstoot door houtrook toeneemt.”

Kun je ziek worden van houtrook?
“De fijnstof die onder andere uit schoorsteenpijpen komt, veroorzaakt en verergert longziekten zoals astma, COPD en longkanker, maar ook hart en vaatziekten. Meer dan 20% van het aantal nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen ontstaat door fijnstof. We ontvangen regelmatig telefoontjes van mensen die zeggen ziek te worden door houtrook. Daar zijn mensen zich over het algemeen weinig van bewust.”

Hoeveel mensen hebben er eigenlijk last van?
“Er zijn 1,2 miljoen mensen met een longziekte, daarvan geven 750.000 aan regelmatig benauwd te zijn door houtrook. Dat zijn mensen die rond deze tijd echt een probleem hebben. Ze zijn kortademig, krijgen astma-aanvallen, kunnen nauwelijks hun huis uit, hebben geen sociaal leven meer. Dat is meer dan iets een beetje vinden stinken.
Bij hoge blootstellingen kunnen de klachten lang aanhouden, ook als het vuur al uit is. Als er op zondagmiddag gestookt wordt, hebben deze mensen er vaak nog een hele week last van. Dat kan zelfs leiden tot een opname in het ziekenhuis.”

Vanaf 1 januari gelden strengere normen voor nieuwe houtkachels, de zogenaamde EcoDesign-richtlijn. De branchevereniging van houtkachels claimt dat deze nieuwe kachels veel schoner zijn en daarom verplicht zouden moeten worden. Is dat dan niet de oplossing?
“Met houtkachels is het net als met roken: als je een beetje rookt, is dat ook slecht voor je gezondheid. En ook voor mensen in je omgeving overigens. Wij zeggen dan ook: er zijn genoeg alternatieven om je huis warm te krijgen. Dat is gezonder voor je kinderen, voor je buren en niet in de laatste plaats voor de stoker zelf.”

Eenvandaag over houtrook
Televisieprogramma EenVandaag maakte een reportage over houtrook: ‘De onzichtbare ziekmaker’.

Bron: www.longfonds.nl

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.