Lees voor
Algemeen | 5 okt 2020

Contact met je huisarts – ook in coronatijd

Het aantal coronabesmettingen neemt weer toe en daarmee ook de angst om naar de dokter te gaan. Zeker voor mensen met een longziekte, die zich...
nieuwsfoto

Het aantal coronabesmettingen neemt weer toe en daarmee ook de angst om naar de dokter te gaan. Zeker voor mensen met een longziekte, die zich in deze tijd extra kwetsbaar voelen. ‘Er is een groep die geen contact durft op te nemen met de huisarts’, zegt Jiska Snoeck-Stroband, huisarts en voorzitter van de CAHAG (COPD en Astma Huisartsen Adviesgroep). ‘Enerzijds uit angst om corona op te lopen bij een bezoek aan de dokter en anderzijds uit angst voor de diagnose en gevolgen van corona’. Ze benadrukt dat het in beide gevallen heel belangrijk is om wel contact op te nemen met je huisarts. ‘Je kunt veel leed voorkomen als je op tijd contact opneemt met de huisarts’.

 

Wat raadt je mensen aan die twijfelen over hun huisartsenbezoek?‘Je kunt veel leed voorkomen als je op tijd contact opneemt met de huisarts. Dit geldt niet alleen voor corona-gerelateerde klachten, maar ook voor andere klachten. Aan iedereen die toch twijfelt over het contact met je huisarts wil ik het volgende meegeven:

  1. Je hoeft niet gelijk naar de praktijk te komen, telefonisch kunnen huisartsen en assistenten al veel doen. Met verschillende vragen over jouw klachten kunnen wij inschatten wat de volgende stap is. Ook kunnen we bespreken wat je moet doen als klachten verergeren. Mensen met corona en COPD kunnen dit in overleg met hun huisarts ook vastleggen in hun Longaanval-actieplan.
  2. Huisartsen denken met je mee en alle beslissingen gaan in overleg. Als je bang bent om naar de praktijk te komen door corona, geef het dan aan. Maak jouw angst bespreekbaar. In overleg kunnen we samen bepalen wat de beste oplossing is.
  3. Als het nodig is om gezien te worden door de huisarts, dan kan dat altijd. Zo zijn de huisartsenpraktijken anders ingericht door de coronamaatregelen en zijn er speciaal ingerichte polissen. Overleg met je dokter wat voor jou mogelijk is.’​

 

Wat is het effect van corona voor mensen met een longziekte en wat kan een huisarts hierin betekenen?

‘Opvallend aan het corona virus is dat de toestand ineens kan verslechteren, luchtwegklachten kunnen bijvoorbeeld overgaan in een longontsteking. Voor mensen met een longziekte kan dit ernstige gevolgen hebben. Als je afspraken maakt met je huisarts wat je moet doen als klachten verergeren, kun je de gevolgen beperken.’

Waarom is het contact met je huisarts zo belangrijk?

‘Voor mensen met een longziekte is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts als ze corona gerelateerde klachten hebben. Natuurlijk moet je je eerst laten testen op corona, maar neem bij een positieve test ook contact op met je huisarts. Mensen met een longziekte zijn kwetsbaarder voor corona. De behandeling van corona voor mensen met een longziekte is niet anders, maar ze kunnen eerder ernstig ziek worden’.

 

Bron: www.Longfonds.nl

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.