Lees voor
Algemeen | 26 mrt 2020

Coronavirus: ook maag- en darmklachten zijn een symptoom

De meeste patiënten die besmet zijn met het coronavirus hebben ademhalingssymptomen, maar Chinese onderzoekers van de Wuhan Medical Treatment Expert Group laten weten dat ook...
nieuwsfoto

De onderzoekers analyseerden gegevens van 204 COVID-19-patiënten, met een gemiddelde leeftijd van 55, die verbleven in drie ziekenhuizen in de provincie Hubei tussen 18 januari en 28 februari 2020. Daaruit bleek dat de gemiddelde tijd tussen het eerste symptoom en een ziekenhuisopname 8,1 dagen bedroeg.

Bijna de helft van de patiënten meldden echter dat ze een dag voor het opduiken van de eerste symptomen last hadden van hun spijsvertering. Verlies van eetlust bijvoorbeeld (84%), maar ook diarree (29%), braken (0,8%) en buikpijn (0,4%). Zeven patiënten hadden zelfs verteringsproblemen, maar geen ademhalingsmoeilijkheden, waardoor ze pas laat medische hulp zochten. Naarmate de ernst van de ziekte toenam, namen de maag- en darmklachten toe. Patiënten zonder spijsverteringsverschijnselen hadden dan ook meer kans op genezing: 60% versus 34%.

Diarree als symptoom

“Als artsen alleen controleren op respiratoire symptomen om COVID-19 te diagnosticeren, kunnen ze gevallen missen, omdat (nog) geen andere symptomen opduiken,” aldus het onderzoeksrapport, dat op 18 maart verscheen in de American Journal of Gastroenterology. “In deze studie bleken COVID-19-patiënten met spijsverteringssymptomen er erger aan toe en hadden ze ook meer kans op een fatale afloop dan degenen zonder spijsverteringssymptomen. Het is dus heel belangrijk om bijvoorbeeld bij diarree waakzaam te zijn voor COVID-19, om zo de besmetting vroeg te kunnen vaststellen, voordat de ademhalingssymptomen zich ontwikkelen.” Dan kunnen artsen de behandeling ook vroeger starten, en kan de patiënt sneller in quarantaine, met minder besmettingen tot gevolg.

Bron: Gezondheid.be

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.