Lees voor
Algemeen | 8 dec 2022

Uniek immunologisch onderzoek in Nederland!

Niet eerder werd er in Nederland zo breed ziekte overstijgend samengewerkt in onderzoek naar het afweersysteem. Dit kan in de (nabije?) toekomst nieuwe perspectieven bieden...
nieuwsfoto

Niet eerder werd er in Nederland zo breed ziekte overstijgend samengewerkt in onderzoek naar het afweersysteem. Dit kan in de (nabije?) toekomst nieuwe perspectieven bieden voor onderzoek en behandeling voor longziekten, zoals astma.

Het immuunsysteem (afweersysteem), is het systeem in ons lichaam dat ons beschermt tegen infecties. Het immuunsysteem moet lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen en bacteriën, herkennen en uitschakelen. Het immuunsysteem bezit een geheugen, waardoor er een herkenning kan plaatsvinden en de reactie sneller op gang komt bij een volgende infectie. Het immuunsysteem bestaat uit verschillende type witte bloedcellen, die de infecties in het lichaam opsporen en zich richten op binnendringers (bacteriën en virussen). Het is een complex systeem, waarin diverse processen en cellen een grote rol spelen.

Er zijn verschillende chronische ziekten, waarbij ontregeling van het immuunsysteem een rol speelt. Denk hierbij aan reuma, astma en diabetes.

Hoe werkt de afweer bij astma?
Bij astma is het immuunsysteem ontregelt en werkt ‘te actief’ op bepaalde stoffen of prikkels. Hierdoor ontstaat ontstekingen in de luchtwegen, het vormen van slijm en verkrampen van de spiertjes rondom de luchtwegen.

Wat kan dit onderzoek voor astma betekenen?
Het Consortium onderzoekt de ziekte mechanismen (immunologische systeem) die aan diverse (auto) immuunziekten ten grondslag ligt. In plaats van dat er gekeken wordt naar één specifiek ziektebeeld, wordt er gezocht naar de achterliggende oorzaak: de fout in het immuunsysteem. Hiermee kan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor vele immuunziekten versneld worden en kunnen patiënten beter op maat behandeld worden.

Hoe de immuunreactie zich uit, kan namelijk bij iedereen verschillend zijn;  Bij reuma uit het zich in de gewrichten en veroorzaakt daar ontstekingen, bij astma uit het zich in de bronchiën. En zelfs bij de benauwdheid door astma kunnen verschillende immunologische factoren een rol spelen. Er zijn verschillende type ontstekingen (immuunreacties), waardoor de oorzaak van de benauwdheid per persoon met astma kan verschillen.

De onderliggende fout in het immuunsysteem kan bijvoorbeeld voor bepaalde type reuma of astma hetzelfde zijn. Door de krachten te bundelen in de zoektocht naar de immunologische grondslag van deze ziektebeelden kan er voor diverse ziektebeelden beter in kaart gebracht worden wat de beste diagnostiek en/of behandeling kan zijn.

Het speerpunt van het consortium is dat er niet meer in eilandjes per ziektebeeld gewerkt wordt, maar dat er een bredere diagnostiek maar de achterliggende immunologische mechanisme opgezet wordt. Ofwel in beeld brengen hoe de ziekte per patiënt in elkaar steekt.

Hierdoor kan het zijn dat behandelopties voor ziekten met dezelfde grondslag (ziekte mechanisme) breder ingezet kan worden. Er zijn dan geen nieuwe geneesmiddelen nodig, maar bestaande geneesmiddelen kunnen dan ook voor een ander ziektebeeld ingezet worden.

Is er voor een specifieke achterliggende oorzaak nog geen geneesmiddel voorhanden, dan moet dat  ontwikkeld gaan worden. Dit wordt dan op de langere termijn een behandelmogelijkheid.

Wil je meer weten over dit consortium en de projecten? Lees hier dan verder.

Het filmpje onder dit artikel geeft duidelijk uitleg over het immuunsysteem en de immunologische onderzoeken.

Bron: Uit onze nieuwsbrief van november 2022

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.